Kuchnia

Ciasta i desery

SEZAMOWIEC BEZ PIECZENIA


SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

500 ml śmietanki kremówki 30%
200 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
2 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

500 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
DODATKOWO:

2 opakowania herbatników maślanych
1 puszka masy kajmakowej ok. 450 g
1 słoiczek dżemu porzeczkowego
200 g ziaren sezamu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Na dnie układamy herbatniki i smarujemy połową masy kajmakowej. Sezam podprażamy na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia i wykładamy połowę na masę kajmakową (niewielką ilość możemy odłożyć do oprószenia wierzchu) .
100 ml kremówki mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Wykładamy na sezam i przykrywamy herbatnikami. Wykładamy pozostałą część kajmaku, sezamu oraz dżem porzeczkowy.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na ciasto i oprószamy sezamem. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation