Kuchnia

Przepisy

Aksamitnie kremowy sernik na makowcu japońskim

spód makowy:

1 szklanka suchego maku
2 jabłka szara reneta
2 jajka,najlepiej wiejskie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego
125 g miękkiego masła
2 łyżki kaszy manny
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

spód serowy:


500 g dobrej jakości zmielonego sera na sernik
250 g serka mascarpone
4 wiejskie jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
1 torebka budyniu śmietankowego na 0,7 l mleka



Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj spód makowy: szklankę maku wsyp do miski i zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykrycie aż mak wchłonie wodę. Gdy mak wystygnie zmiel go dwu a najlepiej trzykrotnie a maszynce do mielenia. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, delikatnie skrop je sokiem z cytryny. W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i jajkami na gładką masę. Do utartej masy dodaj kaszę mannę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz jabłka. Zmiksuj składniki i dodawaj partiami zmielony mak. Całą masę przemieszaj do połączenia się składników, na końcu dodaj ekstrakt migdałowy. Masę przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz ciasto przez 40 minut do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź.
Przygotuj masę serową. W misie miksera ubij krótko jajka z cukrem, a następnie dodaj oba rodzaje sera i zmiksuj na gładką masę. Do masy dodaj budyń śmietankowy, jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Masę serową wylej na upieczony spód makowy. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni i piecz ciasto przez 60 minut. Gotowe ciasto wystudź przy zamkniętych drzwiczkach. Ciasto przechowuj w lodówce, może oblać je polewą czekoladową lub nie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation