Kuchnia

Przepisy

Korzenne ciasteczka przekładane truskawkowym miodem

składniki:

150 g syropu trzcinowego
100 g masła
100 g cukru pudru
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 wiejskie jajko

do przełożenia:

1/2 szklanki konfitury truskawkowej Łowicz
1/2 szklanki gęstego miodu nektarowego


Do rondelka wlej syrop trzcinowy i włóż masło. Podgrzewaj na małym ogniu aż masło się rozpuści i połączy z syropem. Gotową masę odstaw aby lekko przestygła.
W misie miksera umieść mąkę, przyprawę korzenną oraz wbij jajko i wlej wystudzoną masę. Zagnieć ciasto na małych obrotach. Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, przekrój na cztery części, każdą część wałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Wykrawaj ciasteczka używając ulubionych foremek. Ja tym razem użyłam cudnych świątecznych stempelków :). Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem i piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Gotowe ciasteczka wystudź.
Miód i konfiturę umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj blenderem na gładką masę. Tak przygotowanym miodem truskawkowym przekładaj ciasteczka. Z podanej ilości otrzymasz ok. 50 ciasteczek co po złożeniu da 25 ciasteczek. Ciasteczka są chrupiące ale jeśli dasz im trochę czasu i schowasz je do metalowej puszki to po kilku dniach zmiękną i będą smakowaćjeszcze lepiej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation