Kuchnia

Przepisy

Ciasto Ferrero Rocher
250g herbatników kakaowych
1 puszka masy krówkowej czekoladowej
500g sera mascarpone
250ml śmietanki 30%
150g wafelków orzechowych bez czekolady
150g orzeszków ziemnych solonych
1 łyżka cukru pudru
12 pralinek do dekoracji
1 tabliczka mlecznej czekolady

1. Orzeszki przekładamy do foliowego worka, tłuczkiem rozbijamy na drobne kawałki, wafelki kruszymy. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w misce, miksujemy do uzyskania sztywnej masy. Odkładamy 1/3 masy, dodajemy do niej 1 łyżkę cukru pudru, dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
2. Do pozostałej części kremu dodajemy połowę orzeszków, pokruszone wafelki i 2 łyżki masy kajmakowej. Dokładnie mieszamy.
3. Na blaszce 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników. Wykładamy na nie masę z orzechami i wafelkami. Pokrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Smarujemy je pozostałą masą kajmakową, przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Na wierzchu smarujemy białą masą. Posypujemy startą czekoladą i pozostałymi orzechami. Dekorujemy pralinkami.
4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation