Kuchnia

Bezglutenowe

Owoce pod owsianką kruszonką » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan

Owoce pod owsianką kruszonką

Czas przygotowania: do 45 minut
Składniki na 4 - 6 porcji:
350 g jagód
250 g porzeczek
700 g moreli

1 1/4 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki migdałów
1/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
1/3 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki soli

1/3 szklanki oleju kokosowego

do podania: kokosowe mleczko albo ulubiony sorbet

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Duże naczynie żaroodporne delikatnie posmarować olejem kokosowym. Morelom wykroić pestki, przekroić na ćwiartki, dodać do naczynia i wsypać porzeczki oraz jagody.
W małym kubeczku blendera umieścić wszystkie pozostałe składniki poza olejem kokosowym. Zmiksować na grubą mąkę, 1 czubatą łyżką mieszanki posypać owoce w foremce, a do reszty dodać olej kokosowy i ponownie zmiksować na kruszonkę.
Tak przygotowaną kruszonkę wysypać na owoce, wsunąć do gorącego piekarnika i piec przez 25 – 35 minut do momentu, aż kruszonka będzie złocista. Wyjąć i podawać na gorąco bez dodatków albo z kleksem kokosowego mleka.
Porady:

Aby przepis był bezglutenowy należy oczywiście użyć bezglutenowych płatków owsianych.
Kardamon świetnie pasuje do jagód oraz porzeczek, ale jeśli go nie macie dodajcie po prostu trochę wanilii lub wanilii i tartego imbiru.
Kruszonka po zmiksowaniu wygląda inaczej niż ta z masłem, bo olej kokosowy robi się całkiem płynny. To normalne i nie należy się tym przejmować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation