Kuchnia

Wege

Szakszuka z jarmużem i ciecierzycą | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
po 1/2 łyżki masła i oliwy
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów*
przyprawy: sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy i słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki
6 łyżek ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
50 g jarmużu
3 jajka
szczypiorek
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Na patelni o średnicy ok. 20 cm roztopić masło, dodać oliwę oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek, podsmażyć.
Dodać pomidory z puszki oraz przyprawy, wymieszać, gotować przez ok. 3 - 5 minut.
Dodać umyte i osuszone kawałki liści jarmużu i włożyć je w pomidory. Gotować przez ok. 2 minuty.
Wsypać ciecierzycę, następnie wbić jajka, przykryć i gotować przez ok. 3 minuty lub do czasu aż białka będą ścięte.
Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem.
PROPOZYCJA PODANIA

np. pieczywo z masłem
WSKAZÓWKI

* użyłam pomidorków koktajlowych w soku pomidorowym z puszki, ale mogą być dowolne pomidory
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation