Kuchnia

Wege

Pudding chia kokosowo – buraczany » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan

Czas przygotowania: 15 minut + noc chłodzenia
Składniki na 2 - 4 porcje:
duża puszka mleka kokosowego / 400 ml
50 ml soku z buraka
¼ szklanki nasion chia / 4 czubate łyżki
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
do podania: garść jagód i porzeczek, suszona żurawina lub słodki syrop

Przygotowanie:
Do miski wlać mleko kokosowe, sok z buraka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko mieszać intensywnie trzepaczką przez 1 -2 minuty i odstawić na kwadrans do lodówki. Po tym czasie wyjąć, ponownie dokładnie zamieszać trzepaczkę i przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
Następnego dnia gotowy pudding polać odrobiną syropu i posypać świeżymi jagodami. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Porady:
Przygotowanie puddingu jest bardzo proste, ale aby wyszedł jak powinien ważne jest kupienie dobrej jakości nasion chia. Te kupione na internetowych aukcjach albo z niepewnego źródła często nie żelują puddingu tak, jak powinny lub są przeterminowane. Najlepszą znaną mi marką nasion chia są te z Rainforest Food – opakowanie kosztuje około 50 – 60 złotych i wystarczy do przygotowania kilkudziesięciu puddingów. Można je kupić w stacjonarnych sklepach z ekologiczną żywnością lub tutaj.
A kiedy już macie dobre jakości ziarenka, pamiętajcie o dokładnym wymieszaniu puddingu – dzięki temu będziecie mieć pewność, że porządnie zgęstnieje!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation