Kuchnia

coś na ząb

Mini pizze ze szpinakiem, ananasem i fetą - PrzyslijPrzepis.pl

Składniki
Składniki na około 12 sztuk:
CIASTO:
50 g drożdży
1 ½ łyżeczki cukru
1 szklanka gorącej wody
3 1/3 szklanki mąki
szczypta soli
SOS:
4 łyżki ketchupu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki przyprawy do pizzy
80 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
PONADTO:
100 g świeżego szpinaku
oliwa z oliwek
150 g sera feta
½ puszki ananasa w plastrach
Sposób przygotowania przepisu:
Mini pizze ze szpinakiem, ananasem i fetą

1. CIASTO: Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i 1/3 szklanki mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut.
2. Po tym czasie dodajemy szczyptę soli i 3 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki.
3. Następnie dłońmi natłuszczonymi oliwą odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich małe pizze, każdą układamy na wysmarowanej oliwą blasze.
4. Składniki sosu mieszamy razem i smarujemy nim mini pizze.
5. Szpinak dusimy pod przykryciem 5 minut na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy.
6. Ser feta i ananas kroimy w kostkę.Na posmarowanych sosem mini pizzach rozkładamy szpinak, fetę i ananas.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation