Kuchnia

na szum w głowie

Nalewka z rabarbaru


Składniki:
1 kg rabarbaru- dokładnie myjemy, nie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki
1 szklanka cukru
250 ml spirytusu
250 ml wody
Pokrojony rabarbar umieszczamy w słoju i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Odstawiamy na jedną dobę, aż cukier się rozpuści a rabarbar puści soki. Najlepiej w zacienione miejsce, dobrze też kilka razy potrząsnąć słoikiem aby cukier równomiernie się rozprowadził. Kolejnego dnia wlewamy spirytus i odstawiamy ponownie w zacienione miejsce słój na dwa tygodnie. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie w podanej ilości wody rozpuszczamy 1/2 szklanki cukru tworząc syrop, który również wlewamy do słoja. Słój potrząsamy kilkukrotnie i odstawiamy na jeszcze jedną dobę. Po tym czasie całość przelewamy przez gazę i wlewamy płyn do wyparzonych, oczyszczonych, niezbyt gorących butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia. Owoce możemy wykorzystać do deseru, na przykład tak jak ja do tarty: przepis. Nalewkę można przechowywać przez rok.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation