Kuchnia

na szum w głowie

Likier jarzębinowo-ziołowy - PrzyslijPrzepis.pl

1 kg dojrzałych owoców jarzębiny
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek kardamonu
1 kg cukru
1/2 l wódki 40%
200 ml spirytusu 96%

1. Jarzębinę zbieramy z dala od drogi szybkiego ruchu. Świeżo zerwane owoce, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do zamrażalnika na 3-4 doby. Możemy zebrać prosto z drzewa już przemrożone owoce.
jarzębina i zioła w słoju2. Przygotowujemy duży słój. Wsypujemy owoce jarzębiny, zioła.
wlewanie alkoholu do likieru jarzębinowego3. Z cukru i 200 ml wody przygotowujemy syrop. Wystudzony wlewamy do słoja.
Wlewamy jeszcze 300 ml wody, wódkę oraz spirytus.
słój napełniony składnikami na likier jarzębinowy4. Słój mocno zakręcamy. Odstawiamy na okienny parapet na ok. 4 tygodnie.
likier jarzębinowy po miesięcznym odstawieniu, na parapecie okiennym5. Po tym czasie, zastój zlewamy. Owoce wyrzucamy.
filtrowanie likieru z jarzębiny6. Całość filtrujemy przez sączek do kawy lub watę.
likier jarzębinowo-ziołowy7. Przelewamy do butelek. Zakręcamy. Opisujemy nazwą i datą wykonania.
likier jarzębinowy8. Wynosimy w ciemne, chłodne miejsce do leżakowania.
Likier jest smaczny, po 3 miesiącach od wykonania.
Podany czas, jest bez oczekiwania na zlewanie.
Jarzębina, a raczej Jarząb pospolity lub zwyczajny w tym roku ma ogrom pięknych owoców.
Zbieramy je już przemrożone, lub sami je mrozimy przez 2-3 doby w zamrażalniku.
Owoce jarzębiny działają: moczopędnie, przeciwszkorbutowo, odżywczo, odkażająco, lekko przeczyszczająco, przeciwcukrzycowo, żółciopędnie, wzmacniająco, odtruwająco; zwiększają krzepliwość krwi, regulują metabolizm.Owoce jarzębiny możemy stosować i pić pod postacią naparu. Jest to lek moczopędny, przy kamicy nerkowej i pęcherzowej, oraz przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, schorzeniach wątroby i nieżycie żołądka.
Owoce są też bogate w witaminę C (ok. 40 mg witaminy C/100 g jarzębiny) i prowitaminę A. Stosowane, dlatego w profilaktyce miażdżycy.
Pijemy po 10 ml dziennie, 2-3 razy.
Nalewka działa rozgrzewająco, idealna na zimowe wieczory.
Polecam :)
Uwaga: z powodu dużej zawartości sorbiny, która nadaje jarzębinie gorzkiego i cierpkiego smaku, nie spożywamy jej na surowo. A zawarty w niej kwas parasorbinowy jest trujący!
Wywołuje ostre zatrucie pokarmowe, objawiające się biegunką i wymiotami.
Kwas ten ulega jednak rozkładowi pod wpływem temperatury, jak i przy przymrozkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation