Kuchnia

na szum w głowie

NALEWKA LAWENDOWA

3 szklanki wódki 40%,
3 szklanki świeżego kwiatu lawendy lub 6 łyżek suszonego,
2 łyżki świeżego utartego imbiru,
5 wymytych cytryn,
o. 4cm skórki pomarańczowej, najlepiej wysuszonej,
2 goździki,
1 szklanka delikatnego miodu.

Wszystkie składniki oprócz miodu wkładamy do słoja i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie, a następnie dodajemy miód i ostawiamy jeszcze na tydzień lub dwa; po tym czasie filtrujemy nalewkę, wlewamy do ładnej butelki i voila: nalewka lawendowa gotowa.
Musimy pamiętać, że do sporządzenia nalewki wykorzystujemy jedynie cienko obraną skórkę i miąższ z cytryn, a wszystkie gorzkie części czyli białą część skórki, błony i pestki usuwamy.


Moja nalewka na razie ma różowawy kolor, ale ostatecznie ma być bursztynowa. Ci, którzy ją robili i próbowali, piszą o wyrafinowanym smaku, oj, nie mogę się doczekać degustacji!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation