Kuchnia

FIT

Quinoa Sushi Rolls
Roladki sushi z komosą ryżową:
1 szklanka tricolor ziaren komosy ryżowej
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki mieszanki migdałów, słonecznika i papryki, grubo posiekanej
4 arkusze tostów nori
Plus wybrane wypełnienia
Pikantne nadzienie z tuńczyka:
95 g (1 puszka) tuńczyka w oliwie z oliwek lub solance, odsączonego
1 łyżka majonezu
szczypta zmielonego chili
1 ogórek pokrojony wzdłuż na ósemki
1/4 awokado pokrojonego w paski
mielone chili do podania
Nadzienie do sałatek warzywnych
1 ogórek pokrojony wzdłuż na ósemki
1/2 marchewki startej wzdłuż na mandolinie lub obieraczką do ziemniaków
1/4 awokado pokrojonego w paski
kilka kiełków groszku śnieżnego
Nadzienie jajeczne Sriracha Omlet:
2 jajka
1 łyżka lodowatej wody
1 łyżka Sriracha
kilka kiełków groszku śnieżnego
Instrukcje
Aby ugotować komosę ryżową:
Przełóż komosę ryżową na sito i dobrze spłucz pod zimną wodą przez minutę, aby usunąć nadmiar saponin (które są ciężkostrawne).
Przełóż komosę ryżową do rondla, dodaj 2 szklanki bulionu warzywnego i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotuj przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając lub do miękkości.
Ugotowaną komosę ryżową przełożyć do miski i lekko ostudzić.
Dodaj posiekane migdały, pestki słonecznikai dobrze wymieszaj.
Gdy ostygnie, zrób bułki.
Do pikantnego nadzienia z tuńczyka:
Wymieszaj razem tuńczyka, majonez i chili. Ogórek i awokado zarezerwuj do złożenia.
Do nadzienia do sałatek warzywnych:
Przygotuj wszystkie warzywa
Do nadzienia jajecznego Sriracha Omlet:
Na małej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju na średnim ogniu.
Ubij jajka i zimną wodę. Wlej mieszaninę jajek na patelnię i gotuj przez 3 minuty. Zmniejsz ogień do niskiego.
Skropić Srirachę omletem i przykryć patelnię pokrywką. Gotuj przez kolejne 2 minuty lub do momentu, aż jajka się zetną.
Wyjmij z patelni i pokrój w paski 1 cm / 0,5 cala.
Aby zrobić Rolls Sushi z Quinoa:
Umieść płat nori na desce (lub bambusowej macie do sushi, jeśli jest używana).
Rozłóż ćwiartkę mieszanki komosy ryżowej na połowie arkusza nori, pracując od krawędzi najbliżej Ciebie i na boki.
Ułóż ulubione dodatki na środku komosy ryżowej i oświetlając najbliższą krawędź, zacznij mocno owijać rolki aż do końca.
Aby podawać Rolls Sushi z Quinoa:
Przytnij końce ostrym nożem (do chleba), a następnie przekrój na pół. Zanurz bułki z tuńczykiem w dodatkowym zmielonym chili. Roladki podawaj w całości z sosem sojowym lub tamari (bezglutenowym) lub pokrój połówki na 3-4 krążki sushi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation