Kuchnia

Mniamniuśne

Jak zrobić chipsy z cukinii? - porada Tipy.pl

1 cukinia,
* oliwa z oliwek,
* pędzelek,
* sól,
* przyprawy według uznania (oregano, pieprz, bazylia, zioła włoskie, czosnek granulowany, itp.),
* papier do pieczenia,
* brytfanna.


Nastaw piekarnik na 180 - 200 stopni.
Cukinię umyj i pokrój ją na cieniutkie talarki.
Każdy talarek z cukinii natłuść oliwą z oliwek. Po prostu zamocz pędzelek w oliwie i maluj nią talarki.
Talarki oprósz solą i wybranymi przyprawami.
Na ruszcie piekarnika połóż papier do pieczenia. Na nim poukładaj talarki z cukinii, każdy osobno. Talarki przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia.
Talarki umieść w piekarniku na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij talarki z piekarnika, odwróć ja na drugą stronę i ponowne włóż na około 30 minut. Sprawdzaj stan chipsów, powinny się lekko zarumienić i być chrupiące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation