Kuchnia

Przepisy

Ciasto dyniowe z oreo i śmietanką


Składniki
Blaszka 25x36 cm
Biszkopt jasny:
• 4 duże, jajka,
• ¾ szklanki cukru,
• ½ szklanki mąki tortowej,
• 1/3 szklani mąki ziemniaczanej,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• Szczypta soli,
• 2 łyżki zimnej wody
Dyniowa masa:
• 0,5- ¾ szklanki gęstego puree z dyni,
• 1,5 kostki masła (300 gram),
• 2 cukry waniliowe,
• 0,5 litra mleka,
• 1 budyń śmietankowy,
• 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej,
• 3 żółtka,
• ok 2 łyżki cukru kryształu (wg uznania),
• spirytus do smaku
Dodatkowo:
• około 2,5 paczki ciastek oreo. (35 sztuk),
Wykończenie:
• 0,5 litra śmietanki 30 %,
• 1 łyżka cukru pudru,
• 4 łyżeczki żelatyny,
• 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto dyniowe z oreo i śmietanką

przygotowanie biszkoptu1. BISZKOPT: W jednej misce lub na talerzu łączymy ze sobą sypkie składniki.
Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do gotowej masy jajecznej dokładamy sypkie składniki oraz wlewamy wodę. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 25 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
Z przestudzonego biszkoptu zdejmujemy delikatnie wierzchnią warstwę, która posłuży do dekoracji ciasta.
Dodanie dyni do mleka2. BUDYŃ: Odmierzamy połowę mleka i podgrzewamy ją z cukrem i dynią. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka.
ugotowany budyń3. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące, dyniowe mleko. Gotujemy dyniowy budyń, który następnie studzimy.
dodanie budyniu do utartego masła4. Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy stopniowo dyniowy budyń. Do gotowej masy dodajemy alkohol do smaku.

Dyniową masę wykładamy na jasny biszkopt.
wyłożenie ciastek na masę5. Na dyniową masę wykładamy ciasteczka oreo jeden przy drugim w równych rzędach.
ubijanie śmietanki6. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder do smaku. Na koniec do śmietanki wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
wykończenie ciasta7. Tak przygotowaną śmietankę wylewany na ciasteczka.
Na śmietankę ścieramy na tarce o drobnych oczkach wierzch ściętego biszkoptu.

Ciasto wkładamy do chłodu, by śmietanka zastygła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation