Kuchnia

Przepisy

Czekoladowe ciasto oreo

Składniki
Blaszka 24x 36 cm
Ciemny biszkopt (składniki na 1 sztukę):
• 4 jajka
• 4 łyżki cukru,
• 1,5 łyżki mąki,
• 1 łyżka bułki tartej,
• 1,5 łyżki kakao,
• 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• Szczypta sody,
• 1 łyżka oleju,
• 1 szczypta soli
Masa czekoladowa z oreo:
• 2,5- 3 paczki ciastek oreo (ilość według uznania),
• 350 gram masła 82% tłuszczu,
• 180 gram gorzkiej czekolady,
• 750-800 ml mleka,
• 2 budynie śmietankowe,
• 0,5 łyżki mąki tortowej,
• 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 4 żółtka,
• Ewentualnie cukier puder do smaku,
• alkohol do smaku
Kawa do pączowania:
• 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
• 2 łyżeczki cukru,
• 1/3- 0,5 szklanki wody,
• 1 kieliszek spirytusu
Domowa polewa (ta lub ze swojego sprawdzonego przepisu):
• 10 dag margaryny Kasia,
• 3-4 łyżki kakao dobrej jakości,
• 3 łyżki cukru,
• 1 jajko (świeże, wiejskie)
• Drobno pokrojone ciasta oreo


1. BISZKOPT:W misce mieszamy sypkie składniki biszkoptu, czyli: mąkę, kakao, bułkę tartą, sodę i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek dokładamy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy pojedynczo żółtka. Do puszystej masy dokładamy wcześniej przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy.
Biszkoptowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczemy. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.

Do przygotowania ciasta należy upiec dwa takie biszkopty.
dodanie czekolady do masy2. KREM:Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąki oraz żółtka. Na gotujące mleko wlewamy przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.
Ciasta oreo przekrawamy na 2-4 części lub drobniej.
Gdy budyń jest zimny ucieramy masło. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Do gotowej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Jeśli jest taka potrzeba masę słodzimy do smaku 1-2 łyżkami cukru pudru. Na koniec dodajemy alkohol do smaku
dodanie ciastek do masy3. Do tak przygotowanej czekoladowej masy dodajemy rozdrobnione ciasta oreo. Delikatnie łączymy je z masą.
składanie ciasta4. Masę wykładamy na pierwszy upieczony biszkopt. Na masę wykładamy drugi biszkopt.
Biszkopty w trakcie przekładania nasączamy ponczem.
PONCZ:W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę. Słodzimy ją i studzimy. Przestudzoną łączymy z alkoholem.
wykończenie5. POLEWA: Margarynę rozpuszczamy. Jajko ubijamy na parze z cukrem. Do ubitego dokładamy kakao i wlewamy gorącą margarynę. Gdyby polewa była zbyt rzadka dodajemy jeszcze kakao (wszystko zależy od wielkości jajka).
Przełożone ciasto oblewamy przygotowaną czekoladową polewą. Wierzch dekorujemy ciasteczkami. Tak przygotowane ciasto schładzamy, by masa i polewa zastygła
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation