Kuchnia

Przepisy

BUŁKI ŚNIADANIOWE


CIASTO
650 gram mąki pszennej
35 gram świeżych drożdży
250 gram ciepłej wody
150 gram ciepłego mleka
1/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
DODATKOWO
1 jajko
mak i sezam do posypania bułek

Do ciepłego mleka wsypać cukier i dodać drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, sól, dolać olej i ciepłą wodę oraz podrośnięte drożdże. Wyrobić przez kilka minut, na niskich obrotach lub ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto podzielić na 14 części i formować kulki – około 70-80 gram każda. Ułożyć każdą bułkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation