Kuchnia

Przepisy

Rolada z jajkami i szynką

600 ml rosołu (u mnie wywar z 2 kostek drobiowych)
13 płaskich łyżeczek żelatyny
ser gouda w dużych plastrach
4-5 jajek
cienkie plasterki szynki drobiowej
1-2 łyżki octu (użyłam octu jabłkowego)
sól morska
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy po przestudzeniu.

Dwie kostki rosołowe zalewamy 600 ml wrzątku. Mieszamy do rozpuszczenia.

Do szklanki przesypujemy odpowiednią ilość żelatyny. Wlewamy około 1/2 szklanki bulionu i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie żelatynę przelewamy do garnka z resztą bulionu. Dodajemy ocet oraz doprawiamy dodatkowo solą.

Kilka łyżek bulionu przelewamy do pustej foremki (myślę, że ułatwi to późniejsze wyjęcie całości z formy) i wstawiamy na moment do lodówki, by stężało.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation