Kuchnia

Przepisy

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:

1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
4 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
2 szklanki marchwi
2 łyżeczki proszku
1,5 łyżeczki cynamonu
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne, powoli wsypujemy cukier (pół szklanki, resztę zostawić do żółtek) w 3 partiach, cały czas miksując, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Do żółtek dodać połowę cukru i ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania puszystego kremu. Dodać olej, mąkę, proszek oraz cynamon i zmiksować do połączenia składników. Dodać marchew i ponownie zmiksować. Na końcu, w dwóch turach dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać, tylko do uzyskania jednolitej masy, tak aby białka nie opadły, to im w dużej mierze zawdzięczamy puszystość ciasta.

Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o wymiarach 23 x 30 cm.

Pieczemy w temperaturze 180° C przez ok. 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.

Ciasto świetnie smakuje solo, a także w towarzystwie kremu na bazie serka śmietankowego 🙂

Smacznego !

Krem:

200 g serka śmietankowego, schłodzonego
2/3 szklanki śmietany 30 % lub 36%, schłodzonej
Wszystkie składniki umieścić w misce i ubić na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie gęsta, puszysta i stabilna (kilka minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation