Kuchnia

Przepisy

UŚMIECHNIĘTE CIASTKA SEROWE Z JABŁKAMI


Składniki: (na ok. 40 sztuk)


Ciasto:
220 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania
200 g twarogu półtłustego z kostki
200 g zimnego masła
60 g cukru pudru
szczypta soli
Dodatkowo:
3 średnie jabłka
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto: Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać masło, mąkę, cukier puder oraz sól. Całość dobrze zagnieść rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ciasto w folię spożywczą, spłaszczyć i schłodzić w lodówce minimum 60 minut (można pozostawić na całą noc). Jeszcze szybszym sposobem jest schowanie ciasta do zamrażalnika na 30 minut.
W międzyczasie jabłka pokroić na ćwiartki, a ćwiartki jeszcze na grubsze plasterki.
Ciasto wyjąć z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 4 mm.


Szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek położyć kawałek jabłka, szerszą stroną na zewnątrz, a następnie złożyć w pół i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami schować do lodówki, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st.C.


Piec przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do studzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation