Kuchnia

Przepisy

Sernik Zebra


Spód:
250 g herbatników kakaowych
3 łyżki Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
180 g masła
1 łyżka cukru pudru
Masa:
600 ml wrzątku
2 Galaretki krystaliczne o smaku truskawka-wanilia Dr. Oetkera
2 łyżki Czarnego kakao Intense Dr. Oetkera
1 kg twarogu sernikowego
120 g cukru pudru

Krok 1
Herbatniki pokrusz na piasek.

pokruszone herbatniki w misce
Krok 2
Dodaj czarne kakao, rozpuszczone masło i cukier i dokładnie wymieszaj.

pokruszone herbatniki z czarnym kakao w misce
Krok 3
Pokruszone ciasteczka przełóż na spód i boki tortownicy, o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

pokruszone ciasteczka w tortownicy
Masa:
Krok 4
300 ml wrzątku wymieszaj z galaretką i czarnym kakao i odstaw do wystudzenia.

galaretka wymieszana z kakao
Krok 5
Kolejne 300 ml wrzątku wymieszaj z krystaliczną galaretką i odstaw do wystudzenia.

galaretka wymieszana z wodą
Krok 6
Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem.

twaróg z cukrem pudrem w misce
Krok 7
Masę twarogową zmiksuj ponownie z wystudzoną galaretką krystaliczną.

masa twarogowa wymieszana z galaretką w misce
Krok 8
Masę serową wlewaj naprzemiennie z kakaową galaretką, tworząc warstwy.

masa serowa i masa kakaowa w tortownicy
Krok 9
Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation