Kuchnia

Przepisy

Ciasto jagodowe bez pieczenia

kładniki:

CIASTO
300-350g herbatników typu petitki (lub tyle, żeby wystarczyło na 3 warstwy w Waszej formie)
800g jogurtu greckiego
400g jagód
250ml śmietanki 30%
100g domowego cukru z wanilią
3 łyżki soku z cytryny
7 łyżeczek (około 28g) żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody

LUKIER
80g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki jagód

Wykonanie:

- formę wysmarować masłem, wyłożyć na spodzie i na bokach papierem do pieczenia
- na dnie formy ułożyć warstwę herbatników (jeśli zaistnieje potrzeba, należy je połamać, żeby pasowały do kształtu formy)
- jagody umyć, osuszyć, rozdrobnić blenderem na mus
- do musu dodać sok z cytryny, wymieszać
- do miski przełożyć jogurt grecki, dodać mus owocowy oraz domowy cukier waniliowy, dokładnie wymieszać






- żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, umieścić w kąpieli wodnej (w miseczce ułożonej nad rondelkiem z gotującą się wodą) i rozpuścić (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące)
- płynną żelatynę zdjąć z kąpieli wodnej, wstępnie ostudzić
- lekko przestudzoną żelatynę zahartować, mieszając z kilkoma łyżkami masy jogurtowej, a następnie dodać do reszty masy, dokładnie wymieszać






- zimną śmietankę ubić na sztywno
- ubitą śmietanę dodać do masy jogurtowej, delikatnie, ale dokładnie wymieszać
- 1/2 gotowej masy delikatnie przełożyć na ułożone w formie herbatniki (masa nie jest zbyt gęsta i przy gwałtownym jej wylewaniu, herbatniki mogłyby się przemieścić)
- na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników, a na nie wyłożyć pozostałą połowę masy
- całość przykryć ostatnią warstwą herbatników
- formę z ciastem schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub do momentu ścięcia się masy (najlepiej przez całą noc)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation