Kuchnia

Przepisy

ciasto cassis

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

Ciasto:

* 3 duże jajka

* 1/3 szklanki cukru

* 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1/3 szklanki kakao

* 1 łyżka oleju

Krem:

* 300 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%)

* 500 g mascarpone

* 3 łyżki cukru pudru

Beza:

* 4 białka

* 180 g cukru

* 1 kopiasta łyżka kakao

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* 1 łyżeczka octu

Dodatkowo:

* 1 słoiczek konfitury porzeczkowej (ok. 280-300 g)

* poncz (100 ml wody, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki nalewki porzeczkowej lub 125 ml soku porzeczkowego)



Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 8 minut) a następnie dodajemy do niej olej oraz mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie mieszamy *tylko do chwili połączenia się składników) a następnie ciasto przelewamy do tortownicy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie zdejmujemy z niego papier.

Tortownicę w której piekł się biszkopt ponownie wykładamy papierem do pieczenia i przygotowujemy bezę.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej łyżce cukru - cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Kiedy cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca dodajemy do niej ocet oraz przesiane kakao z mąką.

Pianę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i dopiekamy jeszcze pół godziny. Wystudzoną bezę delikatnie zdejmujemy z papieru.

W tortownicy ponownie umieszczamy ciasto i ponczujemy je. Na cieście rozsmarowujemy konfiturę.

W misce umieszczamy mocno schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do chwili uzyskania gęstego kremu. Gotową masę delikatnie przekładamy na ciasto i wyrównujemy wierzch, na którym kładziemy bezę.

Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation