Kuchnia

KUCHNIA

Malinowy pocałunek pod chmurką

Składniki:
Składniki:
Ciasto kruche.
4 żółtka
200 g mąki
40 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła (Polskie Mlekovita )


Treść przepisu:

Uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce min 60 min. Blaszkę o wymiarach ok 36x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno schłodzonym ciastem. Dokładnie je wyrównujemy i ponownie schładzamy 30 min w lodówce.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 min w temp 180 stopni do zrumienienia. Kiedy jest gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Beza:
4 białka
250 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy dosłownie łyżka po łyżce cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego. Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona, popękana i chrupiąca.
Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy.

Galaretka z malinami:
600 g malin (świeże/mrożone)
3 galaretki malinowe
3 szkl wrzącej wody
opcjonalnie 2-3 łyżki cukru do smaku.
Mrożone maliny rozmrażamy w durszlaku.Galaretki rozpuścić dokładnie we wrzącej wodzie i odstawić aby przestygła. Następnie dodać maliny i wymieszać. Kiedy zacznie się delikatnie zsiadać wylewamy na wcześniej upieczony spód. Całość wstawiamy do lodówki.

Krem:
750 ml mleka (Wypasione Mlekovita)
3 żłótka
4 i 1/2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5-6 łyżek cukru
ziarna z laski wanilii/cukier waniliowy
250 g masła
500 ml mleka wlać do garnka i zagotować. W 250 ml rozmieszać dokładnie mąki, cukier, żółtka i wanilię. Wlać całość do gotującego się mleka, doprowadzić do wrzenia stale mieszając i gotować ok min.
Następnie przykryć folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy.
Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką i malinami. Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej na całą noc.
Ja życzę smacznego i zabieram się za jedzenie ostatniego kawałka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation