Kuchnia

KUCHNIA

CZEKOLADOWE TRUFLE Z ORZECHAMI LASKOWYMI

Składniki ( na około 20 sztuk )
150 g ciemnej czekolady ( ja użyłam 100 g czekolady Lindt 70% i 50 g czekolady 47% kakao )
250 g serka mascarpone
1 szklanka mielonych orzechów laskowych
1 łyżka powideł śliwkowych ( nie koniecznie )


Do polania:
200 g czekolady ( u mnie 100 g mlecznej, 100 g gorzkiej max 50% kakao )
2 łyżki oleju, np arachidowy, ale może być rzepakowy

do posypania:
cukier trzcinowy





Wykonanie:


Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.

Serek lekko utrzeć mikserem, ażeby rozluźnić jego konsystencję.
Do ubitego serka wlać przestudzoną czekoladę - miksować do połączenia składników.
Dodać powidła oraz orzechy laskowe - wymieszać dokładnie.

Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 40 minut. Masa musi nieco stwardnieć, żeby dobrze formowało się trufle.



Kiedy masa uzyska już pożądaną konsystencję, nabierać czubatą łyżeczkę masy i formować rękoma kuleczki. I tu moje zimne ręce sprawdziły się doskonale, gdyż nie rozpuszczały zbytnio masy :)

Uformowane trufle ponownie schłodzić w lodówce, min 30 minut.

Przygotować polewę.
Czekoladę przeznaczoną na polewę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem.

Schłodzone trufle oblewać płynną czekoladą, odkładać na szklaną deskę lub papier do pieczenia.
Kiedy czekolada nieco stężeje, posypywać cukrem trzcinowym.
Gotowe trufle chłodzić w lodówce kilka godzin. Najlepiej wykonać je wieczorem i odstawić na noc do lodówki.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation