Kuchnia

KUCHNIA

Orzechowe pierniki
Pierniki

Składniki:

(1 blaszka)

· 200g drobno zmielonych orzechów lub migdałów

· 2 łyżki wiórków kokosowych

· 3 łyżki miodu

· 2 łyżki soku z pomarańczy

· Starta skórka z ½ pomarańczy

· 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez mąki (np. takiej z przepisu Majany)

Zmielone orzechy mieszamy z przyprawą do piernika. Dodajemy miód, sok i skórkę z pomarańczy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.

Ciasto delikatnie podsypujemy cukrem pudrem i wałkujemy na placek grubości 3-4 mm wycinając dowolne kształty ciasteczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 `C przez 12-15 minut, lub do lekkiego przyrumienienia. Po upieczeniu pozostawiamy przez chwilę na blasze po czym przenosimy na kratkę w celu ostudzenia.

W razie potrzeby pierniczki można polukrować cynamonowym lukrem.

Lukier cynamonowy

· 50 g cukru pudru

· 0, 5 łyżeczki cynamonu

· 1, 5-2 łyżki gorącej wody

Cukier puder łączymy z cynamonem, gorącą wodą dokładnie mieszając

http://durszlak.pl/przepis/orzechowe-pierniki?c=tag&t=ciasto-orzechowe-bez-maki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation