Kuchnia

KUCHNIA

Rolada z jabłkami
około 800 g jabłek przed obraniem (użyłam słodko-kwaśnych)

120 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) - około ¾ szklanki 250 ml

120 g cukru kryształ – około ½ szklanki 250 ml

4 jajka rozmiar L

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

do jabłek około 4 łyżek soku z cytryny

masło do posmarowania papieru do pieczenia

cukier kryształ do posypania papieru

cukier puder do oprószenia rolady
Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach i skrapiam sokiem z cytryny.


Do miski wybijam jajka i roztrzepuję mikserem. Następnie dodaję stopniowo cukier i miksuję na najwyższych obrotach przez kilka minut, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.

Następnie przesiewam mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i szczyptą soli do jajek, i delikatnie mieszam szpatułką, tak żeby składniki się połączyły – ciasto jest gotowe.


Blachę wykładam papierem do pieczenia. Papier smaruję masłem i posypuję delikatnie cukrem. Następnie rozkładam na papierze równo jabłka i polewam ciastem. Górę ciasta wyrównuję i piekę.
Pieczenie:

Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 20 minut, tak żeby góra ładnie się zrumieniła (długość pieczenia zależy od piekarnika). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.


Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika, górę oprószam cukrem pudrem, zdejmuję z blachy na deseczkę (można na ściereczkę) i nakrywam górę drugiem papierem (można położyć ściereczkę). Odwracam i zdejmuję papier na którym piekło się ciasto.
Roladę zwijam od dłuższego boku, jabłkami do środka, tak przygotowaną roladę odstawiam do wystudzenia.

Roladę przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

Rolada z jabłkami jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation