Gęś pieczona w całości, nadziewana jabłkami
czas przygotowania: 3 dni
składniki:
1 gęś 5-6 kg, świeża lub mrożona - oskubana i wypatroszona
6 dużych ząbków czosnku
2 łyżki majeranku suszonego
ok. 1 kg jabłek
solanka: woda + sól = 2 łyżki na 1 litr wody
ges pieczona w calosci, gesina, tusza gesia, swiateczny obiad, drob, mieso, tuszka gesi, jak upiec ges
Jak przygotować gęś do pieczenia?
Gęsi świeże można kupić tylko późną jesienią bo właśnie o tej porze roku kończy się cykl hodowlany i mięso jest najsmaczniejsze. Ale w dużych sklepach możecie kupić całe gęsi zamrożone i w przypadku gęsiny mrożenie absolutnie nie szkodzi mięsu. Można spokojnie kupować właśnie takie mrożone tusze. Wydłuża to jednak czas przygotowania.
Kupioną, mrożoną gęś, taką zafoliowaną, ułożyłam w misce i wstawiłam do lodówki. Jeśli temperatura na dworze ma nie więcej niż kilka st. C to można miskę wystawić np. na balkon. Oczywiście dobrze zabezpieczoną przed zwierzętami. Gęś musi poleżeć 24-48 godzin żeby powoli się rozmroziła. Następnie wyjęłam ją z folii, a ze środka tuszy usunęłam woreczek z podrobami. Tuszę obejrzałam i pęsetą powyciągałam resztki piór. Przełożyłam gęś do wielkiego gara (albo wyparzonego wiadra) i zalałam ostudzoną solanką, przygotowaną w proporcjach 2 łyżki soli na 1 litr wody. Solanki ma być tyle żeby tusza była w niej zanurzona. Naczynie przykryłam i odstawiłam w chłodne miejsce na przynajmniej 12 godzin, ale może stać nawet 48.
Wymoczoną gęś wyjęłam i osączyłam. Osuszyłam papierowymi ręcznikami. Czosnek obrałam, drobniutko posiekałam, wymieszałam z majerankiem. Taką mieszankę natarłam tuszkę przeze wszystkim od środka i odrobinę z wierzchu. Przyprawioną znowu odłożyłam na 12 godzin. Kwaskowe jabłka pokroiłam na duże kawałki, razem ze skórką, ale bez gniazd nasiennych. Włożyłam je do środka gęsi wypełniając ją, ale niezbyt ciasno. Otwór spięłam wykałaczkami i zasznurowałam jak kurczaka faszerowanego.
ges, gesina, nadzienie, farsz, z jablkami, jablka, pieczyste, gaska pieczona, z piekarnika, dlugie pieczenie, w niskiej temperaturze
Jak upiec doskonałą gęś z jabłkami?
Tak przygotowaną gęś ułożyłam w dużej brytfannie (na głębokiej i szerokiej blasze), piersiami do góry. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 130-140 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 8 godzin. Tak, nie przewidzieliście się. Piekłam długo, ale w dość niskiej temperaturze przecież, a gęś jest dużym ptakiem. Można piec nawet jeszcze dłużej i w jeszcze niższej temperaturze. Takie pieczenie daje doskonałe efekty, tylko trzeba dobrze zaplanować co i kiedy robimy żeby gęś zdążyła upiec się zanim nadejdzie pora obiadu. W wielu przepisach widnieje czas 2 godzin pieczenia w temp. 180 st. No cóż, jak się nikim kłócić nie będę, ale wierzcie mi, że właśnie ta niższa temperatura i znacznie wydłużony czas pieczenia robią ogromną różnicę w konsystencji i smaku. Warto spokojnie poczekać.
Świetnym dodatkiem do pieczonej gęsiny jest konfitura z żurawiny
rumiana ges, najlepsza gesina, najsmaczniejsza ges, jak upiec cala ges, w calosci, cala tusza gesia, swiateczny obiad, boze narodzenie, gesina na swietego marcina
Mniej więcej przez pierwsze 3 godziny pieczenia nie otwierałam piekarnika. Dopiero później, mniej więcej co godzinę, zaglądałam do gęsi. Polewałam sosem i zlewałam wytopiony ze skóry tłuszcz. Broń Boże nie wylewajcie go! To wspaniały smalec gęsi, który można wykorzystać do przygotowywania wielu potraw. Ziemniaki smażone na takim gęsim smalcu są boskie!
Gęsi podczas pieczenia nie nakłuwam bo nie ma takiej potrzeby. Tłuszcz ze skóry ma kilka godzin żeby spokojnie się wytopić, a jeśli nakłuję mięso to wycieknie z niego sok i potem będzie suche. Pieczoną gęś podaję zaraz po upieczeniu, dając jej jakieś pół godziny na odpoczynek po wyjęciu z pieca żeby soki wewnątrz mięsa uspokoiły się. Ostrym nożem odkrawam mięso z piersi i odcinam uda. Oba elementy dzielę na mniejsze kawałki, na porcje.
MA==