Kuchnia

Przepisy

ZIEMNIACZANO-BURACZKOWE PIEROGI Z RICOTTĄ

Składniki:
CIASTO:
250 g mąki,
1 łyżka oliwy,
letnia woda
FARSZ:
100 g ugotowanych ziemniaków,
75 g ugotowanych buraków,
125g serka ricotty,
1 jajko,
szałwia 3/4 łyżeczki,
sól,
pieprz,
masło do smażenia,
szałwia 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę, żeby miały kremową konsystencję. Buraki ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odciskamy sok. Ziemniaki, buraki, serek i jajko mieszamy ze sobą. Dodajemy szałwię, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pierogi. Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki.


Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Pierogi należy dobrze zlepić, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Można je zlepić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy szałwię i chwilkę podsmażamy pierogi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation