Kuchnia

desery

Przepis na wielkanocne potrawy. Pascha Andrzeja Polana z DDTVN

Pascha wielkanocna

Składniki:

1 l świeżego mleka 3,2 proc.
250 ml kwaśnej śmietany
3 jajka
100 g masła
100 g cukru pudru
2 cytryny
1 pomarańcza
2 limonki
1 laska wanilii
100 g rodzynek
2 gazy lub pielucha tetrowa
klasyczna doniczka z dziurką

Przygotowanie:

Laskę wanilii rozcinamy, wyskrobujemy ziarenka, dodajemy do mleka i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy dokładnie z jajkami i wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do momentu kiedy oddzieli się twarożek i serwatka. Sito wykładamy gazą lub tetrową pieluchą i wylewamy na nie powstały twarożek z serwatką w celu odsączenia. Odsączony twarożek odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy stopniowo wystudzony twarożek, rodzynki i skorki z cytrusów. Gazą lub pieluchą wykładamy doniczkę, przekładamy do niej powstałą masę, ugniatamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Czytaj więcej na: https://dziendobry.tvn.pl/a/sprawdzone-przepisy-andrzeja-polana-na-wielkanoc-jajka-faszerowane-biala-kielbasa-w-sosie-i-pascha-wielkanocna?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation