Kuchnia

desery

Składniki:
na 10 dużych gofrów
1 szklanka = 250 ml pojemności

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
2 szklanki mleka
2 jajka (osobno żółtka i białka)
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru lub erytrytolu
szczypta soli
+ dodatkowo olej do wysmarowania gofrownicy

do podania:
NutLove mleczno - orzechowy z solą himalajską AllNutrition
ulubione owoce: maliny, truskawki, borówki
świeża mięta

1. Białka oddziel od żółtek.
2. Do większej miski przesiej przez sito mąkę pszenną, cukier puder oraz proszek do pieczenia.
3. Do drugiej miski dodaj mleko, olej i żółtka. Na najmniejszych obrotach miksera zmiksuj płynne składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywno (jest to bardzo ważne, dzięki temu ciasto na gofry będzie puszyste).
5. Do suchych składników dodaj mokre i ponownie za pomocą miksera, na najniższych obrotach zmiksuj całość na jednolitą masę.
6. Na koniec do masy dodaj ubite białka i już za pomocą drewnianej łyżki lub kuchennej rózgi/trzepaczki delikatnie połącz je z przygotowanym ciastem.
7. Ciasto odstaw na kilka minut, w tym czasie rozgrzej gofrownicę. Najlepsza będzie taka o minimalnej mocy 1000 W.
8. Rozgrzaną gofrownicę należy wysmarować olejem (za pomocą pędzelka kuchennego lub ręcznika papierowego). Czynność tę należy powtarzać co 2 - 3 gofry.
9. Nakładaj ciasto do gofrownicy, ok. 2 - 3 łyżki. Piecz do momentu, aż będą złociste i chrupiące. Gofry po upieczeniu przełóż na metalową kratkę - ruszt, aby odparowały. Dzięki temu będą chrupiące.
10. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja posmarowałam gofry kremem NutLove i udekorowałam owocami oraz świeżą miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation