Kuchnia

Ciasta

Sernik na zimno z ricottą i truskawkami

kwadratowa tortownica o boku 22,5 cm

ok. 120-150 g kwadratowych lub prostokątnych herbatników do wyłożenia formy

250 g ricotty
300 ml jogurtu greckiego
100 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki likieru Advocaat
1 łyżka soku z limonki
400 ml śmietany kremówki 35%
3 listki żelatyny

300 g truskawki na wierzch
1 op. galaretki o smaku truskawek i marakui (lub samych truskawek)

Ricottę i jogurt mieszamy z cukrem, ekstraktem waniliowym, Advocaatem i sokiem z limonki. Listki żelatyny moczymy w wodzie, aż zmiękną. Osączamy i rozpuszczamy z 3 łyżkami wody na minimalnym ogniu ciągle mieszając i nie dopuszczając do zagotowania . Dodajemy jeszcze lekko ciepłą żelatynę do masy cienkim strumieniem, intensywnie mieszając trzepaczką. Kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy z resztą masy.

Tortownicę wykładamy herbatnikami. Nakładamy na nie masę serową i wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje rozpuszczamy galaretkę w 1/2 l wrzącej wody. Studzimy. Ozdabiamy wierzch truskawkami i zalewamy galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki.


Read more: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2013/06/sernik-na-zimno-z-ricotta-i-truskawkami.html#ixzz2WeLDbG9X
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation