Kuchnia

Christmas cake

Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami

PIERNIK:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka przyprawy do piernika
125 g margaryny lub masła
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
1 łyżka miodu
MASA DO PIERNIKA:
150 g okruchów z piernika
50 g orzechów włoskich mielonych
150 g powideł śliwkowych
25 g czekolady gorzkiej
25 g czekolady mlecznej
2 łyżki śliwowicy
POLEWA:
25 g czekolady gorzkiej
25 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka masła
Reklamy

REPORT THIS ADPRYWATNOŚĆ

Pół szklanki cukru wsypać do garnka i zalać wodą. Gotować, aż syrop nabierze jasnego, brązowego koloru. Z chwilą jak postawimy garnek na ogniu możemy przemieszać i rozpuścić cukier z wodą. Później już nie mieszamy. Na końcu dodać miód i odstawić do przestudzenia. Należy uważać, żeby nie przypalić.

Żółtka oddzielone od białek utrzeć z 1/4 szklanki cukru, aż będą puszyste. Rozpuścić margarynę i przestudzoną wlewać do ucieranych żółtek. Następnie wlać ciepły, ale niegorący karmel. Zmiksować i wsypać suche składniki, czyli przesianą mąkę pszenną razem z spulchniaczami oraz przyprawą do piernika. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy (11 x 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 45 min. Wystudzić.

Piernik wyrasta z górką, którą należy ściąć i rozdrobnić. Wyrównany piernik przekroić na trzy części.
Powidła śliwkowe rozgrzać w garnku i jeżeli są kawałki owoców to zmiksować. Do gorących dodać pokruszoną czekoladę i mieszając rozpuścić. Okruchy z piernika wymieszać ze zmielonymi orzechami i powidłami z czekoladą. Wszystko wymieszać dodając do smaku alkohol. Masę tuż po przygotowaniu rozsmarować na trzech blatach piernika. Można jeszcze dodatkowo rozsmarować powidła śliwkowe. Piernik złożyć, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i przycisnąć czymś na wierzchu, np kładąc deskę do krojenia. Odstawić w chłodne miejsce.

Przygotować polewę rozpuszczając czekolady z masłem nad kąpielą wodną. Rozsmarować na pierniku i ozdobić dekoracjami cukierniczymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation