Kuchnia

dania wykwintne

Węgierska zupa zbójnicka

Składniki dla 4-6 osób:
150 g wędzonego boczku
100 g kiełbasy
1 garść suszonych grzybów leśnych, namoczonych w gorącej wodzie
50 g mąki
1 cebula, drobno posiekana
200 ml śmietany 18%
5 szklanek bulionu mięsnego lub wołowego
2 liście laurowe
200 g pierożków z nadzieniem mięsnym (gotowy produkt)
2 liście laurowe
tymianek,
mielona papryka (użyłam ostrej wędzonej)
sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, następnie odstaw boczek. Na tej samej patelni zeszklij cebulę.
Do patelni dołóż grzyby, szczyptę tymianku, dopraw solą i pieprzem. Duś przez chwilę, następnie dodaj mieloną paprykę zalej bulionem.
Do bulionu włóż liście laurowe, pokrojoną w plasterki kiełbasę z boczkiem i zagotuj.
Do zupy dodaj pierożki, kiedy się zagotują zagęść zupę mieszanką mąki i kwaśnej śmietany. Zagotuj całość ponownie i rozlej do misek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation