Kuchnia

dania wykwintne

Zwijane bułeczki pizzowe | Kwestia Smaku

250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
1 pełna łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1/2 łyżki oliwy
SOS POMIDOROWY
1 łyżeczka oliwy
1/2 ząbka czosnku
1/4 cebuli
300 ml przecieru pomidorowego (passaty)
suszone oregano
świeża bazylia
DODATKI
100 g salami lub szynki
150 g tartego sera na pizzę
1/2 łyżeczki suszonego oregano


Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży, oliwę i resztę ciepłej wody, sukcesywnie zagarniając mąkę do środka i delikatnie mieszając składniki. Połączyć je w jedną część.
Wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy lub w mikserze planetarnym przez ok. 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
SOS POMIDOROWY
W garnku na łyżeczce oliwy zeszklić pokrojony czosnek i cebulę. Dodać przecier, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i suszonego oregano, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Dodać kilka listków bazylii i zmiksować na gładki sos.
FORMOWANIE I PIECZENIE
Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką i chwilę powygniatać, następnie uformować gładką kulę. Rozwałkować ją na duży prostokąt (jeśli ciasto się kurczy, wystarczy chwilę odczekać).
Na cieście rozsmarować ciepły sos pomidorowy, następnie posypać pokrojonym w kosteczkę salami lub szynką. Na wierzch zetrzeć ser, posypać suszonym oregano.
Zwinąć ciasto w rulon, pokroić na 14 plasterków i ułożyć je na dużej blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Bułeczki odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej blisko źródła ciepła). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut. Podawać gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation