Kuchnia

zupy

Frittata z szynką, szpinakiem i fetą | Kwestia Smaku

4 jajka
2 łyżki mleka
1 łyżka posiekanego szczypiorku
100 g szynki (wędliny)
100 g szpinaku
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki masła
100 g sera feta lub koziego w zalewie
1/2 łyżeczki papryki w proszku

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Roztrzepać jajka z mlekiem w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i wymieszać.
Szpinak umyć, osuszyć. Na małej patelni o średnicy ok. 18 - 20 cm delikatnie podsmażyć na maśle starty czosnek, dodać szpinak i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty, aż szpinak zwiędnie.
Wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty, następnie posypać pokrojoną w kosteczkę fetą oraz papryką w proszku i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 13 minut.
WSKAZÓWKI

Do przygotowywania frittaty przydaje się patelnia z odpinaną rączką (lub rączką przystosowaną do używania w piekarniku). W innym przypadku może się sprawdzić zawinięcie rączki w folię aluminiową lub pieczenie z uchylonymi drzwiczkami z rączką patelni na zewnątrz. Ostatecznie składniki można też od razu umieścić w naczyniu żaroodpornym bez używania patelni, w razie potrzeby dodać 1-2 minuty pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation