Kuchnia

zupy

Zupa krem z kurek


Składniki

300g kurek
1 cebula
2 łyżki masła
300 ml bulionu
2 gałązki świeżego tymianku
1 kulka ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
150 ml śmietanki 18%



W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, chwilę podsmażamy, aby cebula się zeszkliła.

Następnie dodajmy kurki, te większe kroimy na 4 części. Podsmażamy przez 3 minuty, pilnując aby nic się nie przypaliło, ewentualnie dodajcie odrobinę wody. 1/4 kurek wyciągamy, będą nam potrzebne do grzanek.

Do podsmażonych kurek dodajmy bulion, jedną małą kulkę ziela angielskiego i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.

Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej odrobinę kurek i ziele angielskie, resztę miksujemy blenderem na gładko.

Na sam koniec dodajemy tymianek, śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 2 minuty i nalewamy na talerze, podajemy z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation