Kuchnia

zupy

Zupa rybna bouillabaisse Julii Child

Zupa rybna bouillabaisse Julii Child
1 cebula
por
1/3 szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
3 duże dojrzałe pomidory lub passata 1 szklanka
1 l wody
pietruszka
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku lub bazylii
szczypta szafranu
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka soli
opakowanie mieszanki owoców morza


Cebule pokroić w kostkę, pora – białą część pokroić drobno. Rozgrzać olej w wysokim garnku na średnim ogniu, dodać cebulę i por i smażyć, aż zmiękną. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do garnka i smażyć przez minutę, aż pachnące, następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę albo passatę, wodę zioła, szafran, sól. Ja dałam zarówno pomidory jak i passate. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, tak aby bulion gotował się powoli bez bulgotania. Gotować 30 minut.
Po tym czasie dodać owoce morza i gotować na wolnym ogniu, ok 5-7 minut. Doprawić zupę pieprzem, solą albo ostrą papryką. Posypać pietruszką. Podawać z chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation