Kuchnia

zupy

Zupa krem z borowików wg. świętej Lioby

Składniki:
200g świeżych borowików
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 żółtko
1/2 szkl śmietany 30%
1 cebula
1200 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz


Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć (nie rumienić). Następnie dodać umyte i pokrojone w kawałki borowiki i chwilkę razem podsmażać. Wlać część (ok 1,5 szkl) bulionu i gotować pod przykryciem ok. 25 minut. Dolać resztę bulionu i zagotować.
Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i chwilkę podsmażać cały czas mieszając. Dodać do zupy a całość zmiksować dokładnie blenderem. Zagotować i zdjąć z ognia. Żółtko (wcześniej jajko umyć dokładnie i sparzyć wrzątkiem) wymieszać dokładnie ze śmietanką i dolać do zupy. Dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem. (zupy nie zagotowywać by śmietanka się nie ścięła).
Zupę rozlać na talerze. Podawać z kleksem słodkiej śmietanki i groszkiem ptysiowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation