Kuchnia

Lato w słoiku

Marmolada winogronowa - Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6
Składniki

80 dag jasnych winogron
20 dag ciemnych winogron
200 ml białego wina
50 dag cukru żelującego

Etapy przygotowania

Ciemne winogrona umyć, osuszyć, obrać ze skórki, przekroić na pół. Usunąć pestki. Jasne winogrona umyć, osuszyć. Usunąć pestki, zmiksować.

Sitko wyłożyć gazą. Przetrzeć zmiksowane winogrona. Na koniec przecisnąć resztę pulpy przez gazę, mocno wyciskając.

Powstały sok, ok. 600 ml (w razie potrzeby dolać soku winogronowego), wlać do garnka. Dolać białe wino, wsypać cukier. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Intensywnie gotować około 3 minut na dość dużym ogniu.

Wrzucić do garnka ciemne winogrona. Gotować kolejne 2 minuty. Marmoladę przelać do wyparzonych słoiczków. Dobrze zamknąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation