Kuchnia

Christmas cake

Świąteczny sernik na makowym spodzie z musem żurawinowym i czekoladą
Spód: (tortownica o średnicy 22 cm)

250 g gotowej lub domowej masy makowej z tego przepisu
2 jajka
2 łyżki miękkiego masła
30 g posiekanych orzechów włoskich
Masa sernikowa:

1 kg twarogu z wiaderka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 -1 szklanka erytrolu lub cukru
2 łyżeczki wanilii w proszku lub 1 laska wanilii
5 jajek
125 ml śmietanki 30%
Skórka z 1 pomarańczy
100 g czekolady gorzkiej
Mus żurawinowy:

300 g świeżej lub mrożonej żurawiny
Skórka z 1 pomarańczy
100 g erytrolu lub cukru
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Szykujemy spód. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilę. Dodajemy masę makową i masło oraz posiekane orzechy, mieszamy. Wylewamy na spód tortownicy i pieczemy 15 minut (przy gotowej masie przedłużyć czas pieczenia do 20 minut) w temperaturze 175 stopni.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (miseczkę z czekolada ustawiamy w rondelku z gotująca się wodą tak, aby nie dotykała wody). Odstawiamy.
Miksujemy krótko twaróg z cukrem i mąką oraz wanilią. Dodajemy kolejno jajka i śmietankę. Dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy i odlewamy około 1/3 masy. Do mniejszej części masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy.
Na spód sernika wylewamy najpierw jasną masę, a potem ciemną – możemy lekko pomieszać, aby utworzyły się esy floresy. Masy nie będą idealnie oddzielone.
Na dolny poziom piekarnika wstawiamy większą tortownicę lub blachę z wodą, a sernik wstawiamy piętro wyżej. Pieczemy w takiej kąpieli wodnej 15 minut w temperaturze 175 stopni, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Studzimy 15 minut w zamkniętym piekarniku, kolejne 15 w uchylonym. Dopiero po tym czasie wyjmujemy sernik i zostawiamy do ostygnięcia.
Szykujemy mus – gotujemy wszystkie składniki w rondelku, aż żurawina zacznie się rozpadać. Przecieramy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Wykładamy na sernik. Dekorujemy według uznania np. pozostałą żurawiną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation