Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Filety z kurczaka w orientalnej panierce na warzywnym ratatouille | Zabawy ze smakiem

Składniki:
filet z kurczaka (podwójny)
sól morska
świeżo mielony kolorowy pieprz
Marynata:
1 łyżka startego imbiru
¼ niedużej cebuli pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka zmielonego kminu
1 łyżeczka roztartych ziaren kolendry
Panierka:
1 jajko zmieszane z 2 łyżkami mleka
4-5 łyżek bułki tartej
1 łyżka sezamu
½ łyżeczki zmielonego kminu
1 łyżeczka roztartych ziaren kolendry
szczypta pieprzu kolorowego
Warzywny ratatouille
2-3 łyżki oleju do smażenia
2 średnie marchewki
1 papryka czerwona
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
½ papryczki chili
dobrej jakości pomidory w puszce
sól morska i pieprz kolorowy do smaku
łyżeczka cukru
¾ łyżeczki ziół prowansalskich
2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1.Filety z kurczaka opłucz, osusz i oczyść z błonek i kostek. Podziel na równomierne części i delikatnie rozbij. Natrzyj solą morską i kolorowym pieprzem.

2. Wszystkie składniki marynaty utrzyj na jednolitą masę w moździerzu albo zmiksuj ręcznym blenderem. Kurczaka dokładnie natrzyj marynatą. Odstaw na minimum 40 minut, a najlepiej na kilka godzin. Przed smażeniem przywróć mięso do temperatury pokojowej.

3. W międzyczasie przygotuj warzywne ratatouille. Cebulę, marchewkę i paprykę pokrojone w kosteczkę podsmaż na patelni, aż warzywa nieco zmiękną (ok. 4 minuty), ale nie zbrązowieją. Następnie dodaj papryczkę drobno posiekane chili, czosnek. Smaż kolejne 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa całkowicie zmiękną. Wlej pomidory z puszki. Samaż przez około 2 minuty. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, cukier i przetarte zioła prowansalskie. Smaż jeszcze kilka minut, aż sos nieco się zredukuje. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość. Teraz możesz wrócić do kurczaka.

4. Zamarynowane piersi obtocz w rozmąconym jajku i mleku, a następnie w bułce tartej połączonej z kminkiem, kolendrą, sezamem i szczyptą kolorowego pieprzu. Smaż piersi na rozgrzanym oleju na średnim gazie przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż lekko się zarumienią. Podawaj z warzywnym ratatouille i na przykład z brązowym ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation