Kuchnia

Na słodko

Cynamonowe pszenne zawijańce.
Najpierw mieszamy ze sobą suche składniki : 500 g mąki pszennej, 7 g suchych drożdży, dwie łyżeczki soli i dwie łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą to co mokre czyli jedno roztrzepane jajko, 25g roztopionego masła i szklankę ciepłego mleka. Mokre wlewamy do suchego i delikatnie zagniatamy, aż uzyskamy lekko kleiste, sprężyste ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce i zapominamy mniej więcej na godzinę. Po tym jak wyrośnie formujemy z ciasta długi rulon, następnie delikatnie go rozwałkowujemy, tak aby ciasto miało grubość mniej więcej jednego centymetra, a szerokość dziesięciu. Teraz ciasto obsypujemy mieszanką cukru waniliowego i cynamonu (w proporcji jeden do jednego), delikatnie rozsmarowujemy ją i wklepujemy w ciasto. Teraz wystarczy zawinąć ciasto tak jak roladę, pociąć na kawałki o długości ok. 10-15 cm i piec przez 15 minut w 180 stopniach. Wierzch możemy posypać jeszcze cukrem i cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation