Kuchnia

Na słodko

Składniki na spód:

250g mąki
100g masła
2 jajka
90g cukru
szczypta soli



Z podanych składników wyrabiamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy do lodówki.



Crème pâtissière:

370 ml mleka
4 żółtka
90g cukru
4 spore łyżki mąki ziemniaczanej



+ truskawki



Mleko gotujemy. Żółtka miksujemy z mąką, cukrem. Wlewamy gorące mleko, cały czas mieszając. Przelewamy go garnka. Gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Pieczemy około 30-35 minut w 180 st.

Gotowy spód studzimy i wykładamy na niego krem. Dekorujemy truskawkami. Wstawiamy ciasto do lodówki, by krem stężał.

Najlepsza jest na drugi dzień gdy ciasto zmięknie pod wpływem kremu.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation