Kuchnia

Bigos, Fasolka, Leczo

bigos
składniki

2,5 kg kiszonej kapusty,
1 kg kapusty świeżej,
800 g mięsa wieprzowego (biodrówka, żeberka),
400-500 g wędzonego mięsa,
20 g suszonych grzybów,
po 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych, musztardy, ketchupu,
ok 5 łyżek stołowych koncentratu pomidorowego,
ok. 5 ziarenek ziela angielskiego,
2-3 liście laurowe,
sól, pieprz,
woda.

czas przygotowania: 30 min
czas gotowania: 3 h
czas całkowity: 3 h 30 min
porcje : 8
trudność: łatwy
rodzaj potrawy: na boże narodzenie

przepis

grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 – 20 minut.

Świeżą kapustę kroimy w paski, natomiast mięso na drobniejsze kawałki.

do garnka wsypujemy kapustę, dodajemy mięso i zalewamy wodą, tak aby zakryła składniki. gotujemy na średnim ogniu przez ok. 1 godz.

drobno kroimy grzyby i dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do kapusty. gotujemy na średnim ogniu przez ok. 2 – 3 godz. od czasu do czasu mieszając. jeżeli dodawaliśmy mięso z kośćmi, po ok. 2 godz. gotowania mięso praktycznie samo od nich odchodzi i wystarczy tylko wyjąć kostki z bigosu. w przypadku gdy nie jest to takie łatwe wyjmujemy kawałki mięsa, oddzielamy je od kości i ponownie dodajemy do bigosu :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation