Kuchnia

am

Razowe ciasteczka w czekoladzie
Składniki na około 35 sztuk:
90 g miękkiego masła
60 g brązowego cukru
1 jajko, roztrzepane
20 g wiórków kokosowych (1/4 szklanki)
25 g otrębów (1/4 szklanki)
120 g mąki razowej (3/4 szklanki)
75 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g gorzkiej czekolady, roztopionej (choć mi wystarczyła połowa tej porcji)

Przy pomocy miksera ubić masło i cukier na gładką masę. Dodać jajko, dalej ubijać. Do masy wsypać wiórki, otręby, mąkę pszenną i razową, sodę i proszek. Zmiksować.

Z masy formować nieduże kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczać widelcem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, aż będą lekko brązowe. Studzić na kratce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, maczać każde ciastko do połowy, odkładać na kratkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation