Kuchnia

am

quiche z łososiem i kaparami.

300 g mąki

200 g masła

100 g cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka zimnej wody

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Masło kroimy w drobną kostkę i siekamy z mąką na drobne kawałki. Kiedy osiągną wielkość ziaren groszku dodajemy wodę, żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, dzielimy na dwie części, każdą spłaszczamy w dysk. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na kiedyś. Drugą wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy nią formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Pokrywamy ją papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub ceramiczne obciążniki. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Ściągamy papier do pieczenia i dopiekamy na złoto przez kolejne 5 minut. Studzimy. Przygotowujemy farsz.

200 g łososia wędzonego na zimno

100 ml śmietanki kremówki

3 jaja

3 łyżki kaparów

3 łyżki posiekanego koperku

pieprz



Jajka roztrzepujemy ze śmietanką. Dodajemy rozdrobnionego łososia, kapary i koperek. Pieprzymy. Mieszamy dokładnie i wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Potem lekko studzimy. I jemy. Zarówno ciepły jak i zimny, skropiony odrobiną soku z cytryny smakuje bardzo dobrze.



Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?62#ixzz2W23Rx5e1
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation