Kuchnia

am

rustykalna kuchnia - cooking at home: Paszteciki z fetą i cebulą

Receptura na 4 sztuki:
4 kwadraty rozwałkowanego ciasta francuskiego (ok. 10 x 10 cm)
110 g serka feta
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki oregano (może być suszone)
świeżo mielony pieprz
1 jajko do posmarowania ciasta

Piekarnik nagrzej do 200*C (ok 395*F).
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Lekko rumianą cebulę podlej 2 - 3 łyżkami wody i gotuj do momentu aż odparuje. Cebulę wymieszaj z serkiem feta i dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz oregano. Wystudzony farsz możesz nakładać na kwadraty ciasta francuskiego. Zawiń brzegi ciasta po przekątnej tak, aby pasztecik miał kształt trójkąta. Brzegi mocno zlep ze sobą - możesz docisnąć widelcem. Posmaruj paszteciki rozmąconym jajkiem i wstaw do gorącego piekarnika na ok 20 - 25 minut.
Proste i smaczne :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation