Kuchnia

Kulinaria

Piersi z kurczaka w kokosowej panierce

Składniki:
piersi z kurczaka
100 g wiórków kokosowych
1 jajko
1 limonka
3 łyżki mąki
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki mielonego chili
oliwa z oliwek
sól, pieprz
sos słodko-kwaśny Dawtona

Wykonanie:
Piersi z kurczaka ubić tłuczkiem na kotlety o grubości ok. 0,5 - 1 cm.
W małej miseczce wymieszać curry,chili oraz szczyptę soli i pieprzu.
Skórkę z limonki zetrzeć na tarce, a następnie z owocu wycisnąć sok.
Mięso skropić sokiem z limonki, oprószyć skórką i obtoczyć w mieszance przypraw. Wstawić do lodówki na około 20 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
Kurczaka obtoczyć w mące, w rozmąconym jajku i na koniec w wiórkach kokosowych. Smażyć przez parę minut na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Polecam tak przygotowane kotlety podawać z ryżem i sosem słodko-kwaśnym.

http://mish-mash-mission.blogspot.com/2012/10/piersi-z-kurczaka-w-kokosowej-panierce.html#more
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation