Kuchnia

Kulinaria

Jajka po benedyktyńsku


Składniki
jajka - 2 szt
pszenny tost - 1 szt
szynka - 2 plastry (np.Serrano)
rukola - garstka
masło - 30 g
ocet winny - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
sos: żółtko surowego jajka zmiksuj blenederm z sokiem cytrynowym i szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle miksując dolej wolnym strumieniem rozpuszczone, ciepłe masło. Miksuj jeszcze moment, aż powstanie kremowy, gładki sos (zgęstnieje gdy masło się ochłodzi).
Tost opiecz, ułóż na talerzu. Na wierzchu plastry szynki (możesz je wysmażyć), i listki rukoli. W garnku zagotuj ok. 0,75 l. wody z łyżeczką octu. Jajko wbij do kubeczka. Gdy woda zawrze, zamieszaj aby powstał lekki wir. W jego środek delikatnie wlej jajko. Wyjmij po ok. 1 minucie, łyżką cedzakową. Ułóż na toście, polej sosem holenderskim, przypraw pieprzem lub natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation