Kuchnia

Kulinaria

Serowy quiche ze szpinakiem

SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego
ok. 1 szklanki rozmrożonego szpinaku w liściach
100 ml mleka
50 g serka mascarpone
50 g sera pleśniowego (użyłam takiego "do smarowania")
2 jajka
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy aromatyzowanej czosnkiem
gałka muszkatołowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Foremkę (korytko) wyłóż papierem do pieczenia i surowym ciastem francuskim (pozostaw wysoki brzeg). Na patelni rozgrzej oliwę, włóż na nią szpinak i na wolnym ogniu odmroź go i odparuj nadmiar wody. W miseczce wymieszaj jajka z serami, mlekiem i przyprawami. Na ciasto wyłóż połowę szpinaku, wlej masę jajeczną, ułóż drugą porcję szpinaku. Piecz w temp. 200 oC do momentu zarumienienia wierzchu. Przed podaniem i wyjęciem tarty z foremki lekko ją ostudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation